Stichting Uitvaartverzorging
MEMENTO MORIVerzorgt de uitvaart zoals ú dat wenst

Veelgestelde vragen


Welke bestemming kan ik aan de as geven?
U krijgt ongeveer een maand na de crematie een brief en een folder van het crematorium met de diverse mogelijkheden. Als u wilt, kunnen wij u behulpzaam zijn bij met het maken van uw keuze, het regelen van de bijzetting van de asbus in een graf of het in bewaring nemen van de asbus. U kunt ons ook machtigen de asbus voor u op te halen in het crematorium

Moet je direct beslissen wat er met de as gebeurt?
Dat hoeft u niet meteen te beslissen. Volgens de wet moet de as minimaal een maand in het crematorium blijven. Het crematorium bewaart de as in een simpele kunststof asbus in de algemene nis. In bovengenoemde brief staat wanneer u dient te reageren. Over het algemeen kan de asbus zonder kosten maximaal een half jaar in de algemene nis blijven staan.

Is een begrafenis duurder dan een crematie?
Een begrafenis is in verhouding duurder omdat u het graf voor een bepaalde periode (meestal 20 jaar) huurt en de familie na het verlopen van die periode het graf dus wederom moet huren (en betalen). Daar komt verder nog het grafmonument bij (de steen). Verder heeft u, naast de huurkosten van het graf, nog te maken met de kosten voor het delven van het graf, het begraven op zich en het registreren. De kosten hiervoor verschillen sterk per gemeente.

Ik wil mijn lichaam ter beschikking stellen van de medische wetenschap
Voor informatie verwijzen wij u naar www.donorvoorlichting.nl

Is een kist eigenlijk verplicht?
Begraven of cremeren in een kist is niet verplicht. U kunt ook kiezen voor stoffen waden. In verband met het milieu zijn uitsluitend waden van natuurlijke grondstoffen toegestaan. Als u iemand wilt begraven of cremeren zonder kist, dan stellen begraafplaatsen en crematoria wel eisen. Zo moet de overledene op een draagplank liggen en worden ingewikkeld of afgedekt. Sommige draagplanken hebben een bijpassend deksel. Als u hierover meer informatie wilt hebben, zijn wij graag bereid u daarmee te helpen.

Wat is het verschil tussen een natura-uitvaartverzekering en een uitvaartverzekering die geld uitkeert?
Bij een natura-uitvaartverzekering verzekert u zich voor een aantal diensten en producten, bijvoorbeeld de diensten van de uitvaartverzorger, de kist, het rouwdrukwerk en de auto's (dit verschilt per polis). Deze diensten en producten worden bij uw overlijden geleverd, hoe hoog de kosten ervan op dat moment ook zijn. Bij een uitvaartverzekering in geld (kapitaal of levensverzekering) verzekert u een geldbedrag, dat na uw overlijden aan de begunstigden wordt uitgekeerd. Van dat geld kunnen zij dan de uitvaart geheel of gedeeltelijk betalen.
Let op! Er zijn polissen die niet meer uitkeren dan dat de uitvaart daadwerkelijk heeft gekost!
^ Top