Skip to content
Wat moet er geregeld worden

Bij overlijden

Contact opnemen

De eerste stappen bij een overlijden

Bij overlijden van uw dierbare kunt u alle tijd nemen die u nodig heeft om bij uw dierbare te zijn en u bewust te worden van dat overlijden. U wordt misschien overvallen door allerlei onverwachte gevoelens en het is goed om daar gehoor aan te geven. Als u er klaar voor bent, belt u de dienstdoende arts. Als die geweest is neemt u contact met ons op.

Via telefoonnummer 0575-493988 zijn wij dag en nacht bereikbaar voor een melding van overlijden. Met de dienstdoende uitvaartbegeleider spreekt u dan het moment af waarop u graag wilt dat deze bij u komt. U zult de gehele begeleiding van diezelfde uitvaartbegeleider krijgen.

Wanneer onze uitvaartbegeleider bij u komt, volgt er eerst een korte kennismaking met u en kijken we samen bij de overledene. We verzorgen de overledene. Als u het fijn vindt kunt u daarbij aanwezig zijn en helpen. We kleden de overledene en baren hem of haar op. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Memento-Mori-Gorssel-bij-overlijden-troost

Wat wordt er op de eerste dag geregeld?

Locatie van opbaring

U kunt ervoor kiezen om uw dierbare thuis op te baren, in bed of in een kist. Wanneer dit om praktische redenen of gevoelsmatig niet wenselijk is, zijn er ook opbaarmogelijkheden bij een crematorium of in een opbaarkamer bij de Aula Gorssel.

Cremeren of begraven

Wanneer de overledene is verzorgd, gekleed en opgebaard worden de voornaamste praktische zaken voor de uitvaart geregeld. Het is dan belangrijk duidelijk te hebben of er een begrafenis of een crematie plaats gaat vinden, of er een kerk- of afscheidsdienst gehouden wordt en op welke dag en tijdstip u dat graag wilt laten gebeuren.

Dag van de uitvaart

In overleg met de verschillende betrokkenen, zoals bijvoorbeeld de mensen van de kerk, het crematorium, dominee of beheerder van de aula, worden de tijden en afspraken voor de dag van de uitvaart vastgelegd.

Een persoonlijke rouwkaart

De rouwkaart

Wanneer plaats en tijd van de uitvaart bekend zijn, kan de rouwkaart worden gemaakt. Meestal gebeurt dit de tweede dag.

Onze uitvaartbegeleiders zijn beiden voorstander van een persoonlijke rouwkaart. Dit houdt in dat iedere rouwkaart uniek is, want er wordt gebruik gemaakt van een eigen foto of afbeelding. Dit kan een foto zijn van de overledene, maar ook een afbeelding van diens favoriete schilderij of vakantieplek. Op die manier wordt het direct een persoonlijke en herkenbare kaart.

De kaart kan als uitgangspunt worden gebruikt bij een op te stellen rouwadvertentie of bij een liturgie. Onze uitvaartbegeleiders denken met u mee, adviseren u bij de vormgeving en zorgen voor de juiste informatieverstrekking van alle praktische zaken op de kaart.

Memento-Mori-Gorssel-wensengesprek-opschrijven
Dagelijks contact met de uitvaartbegeleider

In aanloop van de uitvaart

In de aanloop naar de dag van de uitvaart heeft u dagelijks contact met de uitvaartbegeleider. In alle rust groeit u naar het afscheid toe. De uitvaartbegeleider houdt de praktische kant van de opbaring goed in de gaten en kijkt dagelijks bij de overledene naar de conditie van het lichaam.

De afscheidsdienst krijgt in die dagen langzaam vorm.  Samen met de spreker(s): een dominee of pastoraal werker, uitvaartspreker, familieleden of vrienden of uitvaartbegeleider wordt de inhoud van de dienst bepaald. Daar hoort passende muziek bij: muziek die een herinnering onderschrijft of waar de overledene graag naar luisterde. Live-muziek kan dan nog een extra toevoeging zijn.

Samen met de uitvaartbegeleider kunt u desgewenst de afscheidslocatie gaan bekijken. U krijgt dan een idee van waar u terecht komt en hoe de sfeer daar is. Dit geeft u samen met een kort ‘draaiboekje’, dat de uitvaartbegeleider voor u maakt, een houvast voor die vaak emotionele dag van het definitieve afscheid.

Memento-Mori-Gorssel-uitvaart

Op de dag van de uitvaart wordt u de hele dag bijgestaan door ‘uw’ uitvaartbegeleider. Alles wat de dagen daarvoor is bedacht, uitgeschreven en geregeld komt bij elkaar. Met elkaar beleeft u een passend afscheid van uw dierbare.

Neem contact op

Contact Memento Mori Gorssel

Voor meer informatie of een wensengesprek kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via 0575-493988. U krijgt altijd één van ons rechtstreeks aan de lijn. Mailen kan natuurlijk ook: vragen@mementomorigorssel.nl