Skip to content
Stichting Uitvaartverzorging

Over Memento Mori Gorssel

Geschiedenis

Het begin van Memento Mori Gorssel

Op 1 oktober 1934 werd in Gorssel door de Kerkvoogdij der Nederlandse Hervormde Kerk een begrafenisonderneming gesticht met de naam Memento Mori, wat Latijn is voor ‘Gedenk te Sterven’. Nu, meer dan 85 jaar later, bestaat Memento Mori nog steeds, maar is wel helemaal aangepast aan de wensen van deze tijd met alle mogelijkheden die er zijn.

Binding met kerk geen vereiste
Hoewel Memento Mori door de kerk is opgericht en het bestuur in handen is van de kerkvoogdij van de Protestantse gemeente Gorssel-Epse, is binding met de kerk absoluut geen vereiste om de uitvaart door Memento Mori te laten verzorgen. De praktijk laat zelfs zien dat die binding met de kerk er bij het merendeel van de door Memento Mori begeleide uitvaarten niet is.

Ook hoeven de uitvaartbijeenkomsten niet in het kerkgebouw plaats te vinden. In de praktijk vindt 30% van de bijeenkomsten plaats in de aula op de Gorsselse begraafplaats, 30% in de kerk en 40% op andere locaties.

Neutrale ruimte
Door de binding met de kerk beschikt Memento Mori wel over een prachtige, neutrale ruimte in het kerkgebouw. Een grote ruimte waar veel mensen in kunnen en waar ook de technische voorzieningen goed op orde zijn. En – niet onbelangrijk – daar is een gastheer/koster aanwezig in de persoon van Bernard van Dijk. Bernard denkt graag mee met de wensen van de familie en is daarin ruimdenkend. Meestal wordt van de mogelijkheid gebruik gemaakt om, voordat de uitvaart plaatsvindt, de familie te laten wennen aan de ruimte en aan de mogelijke rol die ze tijdens de uitvaartdienst zal vervullen.

Met de tijd mee
Al doet de naam Memento Mori mogelijk anders vermoeden, de uitvaartonderneming is helemaal van deze tijd. Er is ruimte voor kerkelijken en mensen die nergens bij zijn aangesloten, voor gebruik van het kerkgebouw als prachtige ruimte of van ieder andere gewenste plek, er is plaats voor traditie en vernieuwing, voor crematie of begraven, en er is ruimte voor alles wat de familie wenst. En dat is in goede handen bij uitvaartbegeleiders Rob Oostenrijk en Anita Zengerink. 

Kwaliteit en vertrouwen
Anita Zengerink en Rob Oostenrijk stralen een jong en dynamisch ondernemerschap uit, dat volledig aansluit bij de wensen van de familie van de overledene. En daar trekken ze veel tijd voor uit, sterker nog, tijd speelt daarbij geen rol. 

“Het gaat om kwaliteit en vertrouwen, om een heel persoonlijke benadering, om datgene wat voor de familieleden belangrijk is. Daarin worden ze ondersteund. Want de familie moet zo goed mogelijk en volgens eigen wensen afscheid kunnen nemen van de overledene”, aldus Anita en Rob. Beiden zetten zich volledig in voor hun werk en zijn pas tevreden als ze de nabestaanden bij een perfecte uitvaart hebben kunnen begeleiden.

over ons bloemen

Reacties 
Als de uitvaart achter de rug is, blijven Anita en Rob nog even contact houden met de familie. Er wordt besproken wat er verder nog moet gebeuren en er wordt teruggekeken of alles naar wens is verlopen. De rode draad in de reacties is: ‘het was heel verzorgd, het kon niet beter, je was steeds bereikbaar, alles is naar onze wensen en ideeën verlopen’. Ook blijkt de familie het altijd heel fijn te vinden dat er iemand is die alle zorg rond de uitvaart uit handen neemt.

Onze begeleiding in stappen

1. Kennismaking

Wanneer onze uitvaartbegeleider bij u komt, volgt er eerst een korte kennismaking met u en kijken we samen bij de overledene.

2. Opbaring

U kunt ervoor kiezen om uw dierbare thuis op te baren, in bed of in een kist. Er zijn ook opbaarmogelijkheden bij een crematorium of in een opbaarkamer.

3. Praktische zaken

Wanneer de overledene is verzorgd, gekleed en opgebaard worden de voornaamste praktische zaken voor de uitvaart geregeld.

Uitvaartverzorgers

Maak kennis met onze uitvaartleiders Anita en Rob. Uitvaartverzorgers bij Momento Mori Gorssel.

Uitvaartondernemer

Anita Zengerink

Mensen zijn mijn passie. Ik heb verschillende leidinggevende functies vervuld in de zorg. Zo kwam ik in aanraking met de dood. Na de opleidingen uitvaartverzorging en Stervensbegeleiding, startte ik in 2014 in Apeldoorn mijn eigen uitvaartonderneming.

Ik regel als freelancer voor Memento Mori alles tot in de puntjes, vanzelfsprekend in goed overleg, vanaf het allereerste moment tot de laatste handelingen. Punctueel, hartelijk, respectvol en naar ieders wens. Ik ben er voor u. Zo dichtbij als u wilt. We doen het samen….

Voor rechtstreekse vragen aan mij kunt u mailen naar anita@mementomorigorssel.nl

Uitvaartondernemer

Rob Oostenrijk

Ik woon in Deventer en heb sinds 2015 een eigen uitvaartonderneming. Na het overlijden van mijn dochter werd ik geraakt door wat er gebeurt als de dood dichtbij is. Mensen zijn dan open en kwetsbaar. Ik vind het mooi mensen in deze bijzondere en intieme periode te begeleiden. Samen zoeken we naar de meest passende manier om afscheid te nemen. Zo wordt het altijd een persoonlijke uitvaart.

Voor rechtstreekse vragen aan mij kunt u mailen naar rob@mementomorigorssel.nl

Memento-Mori-Gorssel-Rob